Koronavirussal kapcsolatos intézkedések Szentendrén

Koronavirussal kapcsolatos intézkedések Szentendrén

2020. március 29., vasárnap 08:53

KIJÁRÁSI KORLÁTOZÁS 2020.03.28-04.11-IG

2020. március 27-én kijárási korlátozást rendelt el a kormány. A lakóhelyek a korlátozás idején csak alapos indokkal hagyhatók el, a kötelező szociális távolság másfél méter. A 65 éven felüliek csak 9 és 12 óra között tartózkodhatnak boltban, gyógyszertárban, amikor másoknak az üzletekbe lépni tilos.

kijárási korlátozás 2020. március 27-én éjfélkor lép életbe és április 11-éig hatályos. Ez idő alatt csak munkavégzés és az alapvető szükségletek céljából hagyhatók el a lakóhelyek. Az alapos indokot a rendelet részletezi, és erről tájékoztatónkban is olvashatnak.

Fontos, hogy az utcán, a tömegközlekedésben is tartani kell a kötelező legalább 1,5 m távolságot egymástól.

A 65 éven felüliek csak 9 és 12 óra között tartózkodhatnak a boltokban, gyógyszertárakban, ilyenkor a 65 éven aluliak nem léphetnek a vásárlóterekbe.

Minden fontos részlet a kijárási korlátozásról itt olvasható: GYIK a kijárási korlátozásról.

Az önkormányzat honlapjánFacebook-oldalán és hangosbemondó segítségével is tájékoztatja a szentendreieket a koronavírus veszélyhelyzettel kapcsolatos tudnivalókról.

Gyermekorvosi rendelés a héten:

04.06., hétfő 8:00 – 11:00 dr. Hernádi Márton, 11:00 – 14:00 dr. Pálffy Márta,14:00 – 17:00 dr. Szakolczai Annamária
04.07., kedd 8:00 – 11:00 dr. Pálffy Márta, 11:00 – 14:00 dr. Szakolczai Annamária, 14:00 – 17:00 dr. Hernádi Márton
04.08., szerda 8:00 – 11:00 dr. Szakolczai Annamária, 11:00 – 14:00 dr. Pálffy Márta, 14:00 – 17:00 dr. Hernádi Márton
04.09., csütörtök 8:00 – 11:00 dr. Szakolczai Annamária 11:00 – 14:00 dr. Hernádi Márton 14:00 – 17:00 dr. Pálffy Márta

 

Forrás: szentendre.hu

2020. március 24., kedd 13:11

COVID-19 általánosságban

Mik a COVID-19 tünetei? Mit tehetünk a megelőzésért? Mi legyen most? Az alábbi írást egy kedves hirdetőnktől kaptuk.,

 

COVID-19 általánosságban

Hál’ Istennek jól vagyok! 

De már lassan túl 3 pánikrohamon és 2 lábon kihordott infarktuson, mert egyik pillanatban megnyugtat egy cikk, hír, a másikban pedig valaki már meg is cáfolta: mind meghalunk, csinálj bármit is- alapon.
Így is eléggé frusztráló, hogy legalább óránkénti önelemzésbe merül az ember, mert épp beszipkázta a fertőtlenítő mámorító, tüdőt is összetapasztó illatát, vagy mert tavaszodik, s valami csiklandoz...Jajj csak nehogy tüsszentés legyen a vége!☣️, és még sorolhatnám..

Így hát, természetesen neten fellelhető, médiában hallott infókra támaszkodva igyekeztem kiszűrni a lényeget. (Bizonyára tették már ezt sokan mások is.) Próbáltam azokra összpontosítani, amelyekben a többség megegyezik, s nem elbagatelizál, vagy apokaliptikus képeket fest. Központi adatokra, általam hitelesnek vélt eü. hivatkozásokra fókuszálva.
‼️Szóval ez nem tudományos értekezés!!! (Mielőtt még bárki vadul osztogatná, hogy megtalálta a Szent Grált!)‼️

Tünetek:
A hírek a tünetekről sajnos elég változatosak. Kinek mit okoz? Vagy mit nem.. Volt, aki ezt táblázatba is foglalta a nátha, influenza és „Korona” vonatkozásában.

Úgy fest a tipikus tünetek: mint az influenzánál: köhögés, láz.
Úgy tűnik, hogy lázzal kezdődik, száraz köhögés követi (hidegrázással pl.), ehhez társulhat erős fejfájás, végtag és izomfájdalom.
Néhány beteg esetében, főleg, ha vannak más társbetegségei is, akkor tüdőgyulladáshoz vezethet; jelentkezhetnek mellkasi panaszok, fájdalom, nyomásérzés, légzésnehezítettség. Nyilván ebből (is) adódhat, hogy gyenge, levert, kimerült.
Egy hét után a légzési nehezítettséghez vezet, a betegek 20 %-ánál kórházi ellátás szükséges.
Kínai tanulmányok szerint ritkán jár olyan tünetekkel, mint tüsszentés, orrfújás, (torokfájás?), ez náluk az esetek kb. 5%-ára volt jellemző.
Több helyen megjegyzik: sokan nem is tudják, hogy megkapták, olyan enyhék a tünetek, vagy „nincsenek”.
Ehhez jön még egy a napokban netre került hír: „Úgy gondoljuk, sikerült találnunk egy új tünetet, ami a korábban már ismert tünetek mellett arra utalhat, hogy egy beteg az új koronavírussal fertőződött meg: a szaglás és az ízérzékelés elvesztését” – írja közleményében a brit fej- és nyaksebészek szövetsége.”... „Elsősorban a fiatalabb pácienseinknél tapasztaljuk, hogy bár nincsenek súlyos tüneteik (se láz, se köhögés), szinte mindegyikük panaszkodott rá, hogy megváltozott az íz- és szagérzékelése.”- szól a netes cikk.

Folyamatosan hallani, olvasni, hogy az ismert esetek nagy részében igen enyhe tünetekkel jár, influenza-szerű tünetekkel. Kisebb részüknél lesz tüdőgyulladás, légzési nehézség, ezen esetekből még kisebb arányban légzési elégtelenség, szeptikus sokk, szervi elégtelenség. Még kisebb arányban (bár ez továbbra sem vigasztaló!) válik végzetessé..
Itt említik, hogy nagyon sok áldozat, vagy súlyos állapotba került beteg szenved/ett valamilyen alapbetegségben: szív- és érrendszeri, tüdő- betegségek, diabetes, hypertonia.
Ugyanakkor sok egyébként egészségesnek tűnő fiatal is került súlyos állapotba- ennek okait nyilván még vizsgálják.

Számos lánclevél terjed, melyeket szerte a világban dolgozó orvosok „adtak ki”. Taglalják a tüneteket, tesznek javaslatokat: igyunk langyos, vagy meleg folyadékokat, ne száradjon ki a nyálkahártyánk, erősítsük az immunrendszert stb. Ezek hitelességét más írások cáfolják..

De akkor mi a biztos?!⁉️
Fontos a higiénia betartása! ‼️(Itt csendben megjegyezném, ennek egyébként is, békeidőben is alapnak kellene lennie!!) Számos videó van a helyes kézmosásról, fertőtlenítésről. Tartsuk is be!!
Maszk vagy nem maszk, ez itt a kérdés? 
Ennél a témánál pánikoltam be a legtöbbször, amikor már azt hittem, hogy jól csinálom, s kiderült, hogy mégsem!! Vagy mégis??
Hogy hadd legyen már meg az az illúzióm (bár egészségesnek érzem magam), hogy vigyázok magamra (de ha mégsem lennék jól, másokra mindenképp), ha már a boltban, sorban, utcán mellettem elhaladó nem vigyáz, s telibe krákogja a légző rendszere tartalmát a világba.
Erre is sorra születnek a cikkek: maszk, mikor igen, mikor ne, milyen a jó, mindegy, ha nem jó is, de …stb.
Nehéz kiszűrni az igazságot!!

Száz szónak is egy a vége: akinek nem életbe vágó, ne mászkáljon kint feleslegesen!
Enni kell, gyógyszer kell, sokaknak dolgozni kell. Nem erről van szó, hanem a halasztható elintézni valókról, az unatkozom jellegű mászkálásokról. Csak még ez, csak még az….belefér stb. Nem tudhatod, hogy aki melletted áll, egészséges-e..? Vagy TE magad is lehetsz hordozó, s TE betegítesz meg másokat.
Ha ki kell menned, tégy úgy, mintha beteg lennél, s vigyázz másokra: viselj védő eszközöket lehetőségeid szerint. 
Tervezd meg az útvonaladat, ne legyenek felesleges körök.
Írj listát, hogy célirányos lehess, s ne bolyongj a boltokban, utcán céltalanul, várva, hogy a múzsa homlokon csókol, s eszedbe jut, hogy mit is szerettél volna!
Utána pedig fertőtleníts! Ha magadtól nem tudod, hogyan: vannak nagyon szuper videók, kis plakátok is már erről! (Nekem is lassan lekopik az összes bőr a kezemről.)

S amennyire csak megoldható: MARADJ OTTHON!!‼️

2020. március 20., péntek 11:18

70 év feletti Szentendreiek segítése!

A szentendrei önkormányzat igyekszik elősegíteni a 70 év felettiek otthonmaradását. amihez az alábbi segítséggel tud hozzájárulni:

- Hétköznapokon ebéd kiszállítás (térítésmentes)
- Gyógyszer beszerzés
- Élelmiszer vásárlás

Kérjük ha van rászoruló ismerőse, tájékoztassa róla.

Segítséget a A Városi Ügyfélszolgálat telefonszámán: +36 26 300 407 / 4-es menüpont, valamint az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen kérhetnek.


További információk: https://szentendre.hu/segitsunk-egyutt-a-70-ev-feletti-szentendreieknek